Hardhouten vlonderplanken kopen? Dit moet je weten

Wist je dat je dit ook kunt delen? Buffer this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Een hardhouten vlonder brengt sfeer in je tuin. Dit komt omdat hout een warme uitstraling heeft en comfortabel aanvoelt. Dit is belangrijk, omdat je met mooi weer nogal eens op blote voeten in je tuin rondloopt. Vooral rondom water zijn vlonderplanken ideaal. En wist je dat lange planken de tuin ogenschijnlijk groter maken? Hardhouten vlonderplanken en alles wat je erover moet weten, je leest het hier.

Grijs of bruin/rood?

Hardhout heeft de natuurlijk eigenschap te vergrijzen. Hier hou je van of juist niet. Gelukkig kun je persoonlijk bepalen wat je doet met het vergrijsde hout, wil je het lakken of wil je het zo natuurlijk mogelijk laten? Hardhout kun je prima lakken, waardoor het hout niet vergrijst, maar bruin/rood blijft. Je kunt hardhout ook met olie bewerken, waardoor het minder snel uitdroogt, wel wat vergrijst, maar ook een natuurlijke glans houdt. Als je niet weet wat je uiteindelijk het mooist vindt, kun je de verschillende manieren van behandelen ook uitproberen met een klein stukje vlonderplank.

De invloed van het weer

Hout werkt, daar kom je niet onderuit. Vooral hout dat blootstaat aan de diverse weersomstandigheden. En dat staan vlonderplanken veelvuldig. Je kunt ze immers niet in de herfst in de schuur zetten, zoals je wellicht met je tuinmeubelen zou doen. Je moet dus rekening houden met de natuurlijke krimp van hout. Dit doe je door een ruimte tussen de vlonderplanken open te laten. Het hout kan zijn gang gaan en ziet er nog steeds goed uit, ook als het flink gekrompen is. Je hebt speciale afstandshouders die ervoor zorgen dat alle planken precies evenveel afstand van elkaar hebben. Dit is belangrijk voor het mooiste optische effect.

Hoe groter de tuin, hoe groter de vlonder?

Bedenk vooraf goed hoe groot je hardhouten vlonder moet worden in de tuin. Wat wil je erop zetten? Wil je bijvoorbeeld de hardhouten vlonder gebruiken als terras, houd dan rekening met de grootte van de tafel met stoelen, ook als de stoelen niet aangeschoven staan of er zo af en toe extra stoelen bijgezet worden. Wil je er alleen een ligbed op plaatsen, dan is de benodigde ruimte kleiner. Het is zonde als de hardhouten vlonder kant en klaar is, en je niet de meubelen kwijt kan die je er wilde neerzetten! Denk ook aan de grootte van de rest van de tuin, hoe groter de tuin is, hoe groter het terras is dat je kwijt kunt.

Zelf bouwen? Bereid je voor!

Wil je de hardhouten vlonder zelf bouwen? Dat kan uiteraard, hoewel het afhankelijk is van hoe handig je zelf bent. Het is een aanrader om hulp te vragen. Met zijn tweeën maak je de hardhouten vlonder niet alleen sneller, sommige handelingen vergen eenvoudigweg minimaal vier handen. Denk bij het zelf bouwen aan het benodigde gereedschap en aan het aanschaffen van goede werkhandschoenen. Hardhout kan splinteren en aan die splinters kun je je lelijk verwonden. Het gereedschap dat je nodig hebt is bijvoorbeeld een goede schroefboor, een waterpas, uitzettouw, een decoupeerzaag, een grondboor, etc.

Keuze en benodigdheden

Ben je eruit en wil je de hardhouten vlonderplanken kopen? Bedenk dan ook dat er verschillende kleuren en verschillende maten verkrijgbaar zijn. Je kunt de vlonderplanken kopen met een roodbruine kleur of bijvoorbeeld een lichtbruine kleur, het is maar net wat je zelf het mooist vindt. Denk bij de aanschaf ook aan de hardhouten onderliggers en bespaar niet op zaken als fundering of goed worteldoek voor het weren van onkruid. Je kunt de hardhouten vlonder beter in één keer goed neerleggen, dan ben je voor jaren verzekerd van een mooie vlonder!