De verschillende soorten saunakachels en hun unieke eigenschappen

Wist je dat je dit ook kunt delen? Buffer this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

De sauna is heerlijk om te relaxen, goed voor je gezondheid en fantastisch voor je huid. In de sauna is het namelijk zo warm dat je niet anders kunt dan je te ontspannen. Je poriën gaan open en worden daardoor diep gereinigd en weer helemaal schoon. De gemiddelde temperatuur in een sauna is tussen de zestig en honderdtien graden Celsius. Om een sauna zo warm te krijgen heb je uiteraard een kachel nodig. Zonder kachel geen sauna! Maar welke soorten kachels zijn er en wat zijn hun unieke eigenschappen?

Elektrische saunakachel: compact en veilig

Voor de kleine sauna’s heb je een elektrische saunakachel van 230 Volt, voor een grotere sauna is een kachel van 400 Volt meer geschikt. De spiralen in de kachel worden warm en saunastenen zorgen voor geleidelijke verspreiding van de warmte. Bovendien houden de stenen de warmte goed vast, waardoor er stralingswarmte ontstaat. Een elektrische kachel is veilig, er is immers geen open vuur en er is geen gasleiding of gasflesnodig. Daarnaast is een elektrische kachel compact en neemt het dus niet veel ruimte in. Dit is vooral handig in de kleine sauna.

Bastu Egg: een elektrische kachel met allure

De Bastu Egg is een elektrische saunakachel van 400 Volt of 2x 230 Volt. Deze kachel sluit je ook gewoon op je elektriciteitsnet aan. Druppels water op speciale stenen maken dat de kachel weldadige stoom geeft. De kachel is zo ontworpen dat de stenen extra lang warm blijven en een nog completere saunaervaring geven. Er zijn verschillende soorten saunastenen geschikt voor deze kachel, waardoor je hem helemaal naar je eigen smaak kunt samenstellen.

Een voorkant van speksteen: luxe en robuust

De saunkachels met een spekstenen voorzijde hebben een luxe uitstraling. Omdat ze degelijk en robuust zijn, kun je echt van je sauna genieten. Een diepe steenkorf maakt dat je mooie saunastenen in de kachel kunt leggen. Voor deze kachel zijn diverse soorten besturing verkrijgbaar, kijk bij een specialist en laat je informeren wat precies de verschillen zijn.

Saunakachel op gas

Wil je een lichte kachel die eenvoudig te verplaatsen is, kijk dan eens naar een saunakachel op gas. Het voordeel van deze kachel is dat je hem bijvoorbeeld ook op je terras kunt gebruiken als het buiten afkoelt of onder je veranda. De kachel is traploos regelbaar, waardoor je heel gemakkelijk de temperatuur krijgt die je wilt. Roet of rook heb je met een gaskachel niet en de gasbrander is in korte tijd op temperatuur. Je sluit deze saunakachel aan op een gasfles met propaan.

Met hout gestookte saunakachel

Het echte saunagevoel krijg je met een kachel die je opstookt met hout. Je hebt dan een heerlijk ontspannend knapperend vuurtje. Natuurlijk heeft een houtgestookte saunakachel nadelen: hij is minder veilig, je hebt een rookkanaal nodig en je moet hout sprokkelen om hem warm te houden. Ben je een echte liefhebber van een knapperend haardvuur, dan zijn deze nadelen te verwaarlozen. Kachels die je op hout stookt zijn verkrijgbaar in diverse soorten en formaten, kijk naar het aantal vierkante meters van je sauna om te bepalen welke kachel voor jou geschikt is.

Combi saunakachel: voor vier verschillende klimaten

Met een combi saunakachel koop je een kachel die zowel warme lucht als stoom geeft. Maar liefst vier verschillende klimaten kun je met deze kachel nabootsen: een hete sauna, een traditionele droge sauna, een soft stoombad en een kruidenbad. Vooral als je een sauna koopt en het met je huisgenoten niet eens bent over welke soort sauna het fijnst is, is de combinatie van vier soorten saunalucht zeer geschikt. Ook als je de ene keer een stoombad wilt en de andere keer een traditioneel saunabad, dan kan dat met een combi saunakachel.